Нашиот одбор
И биографија ...

DR. HENRY SMITH


Хенри повеќе од 20 години работи на прашања поврзани со конфликти и градење мир.

Моментално, тој е Директор за консултантски услуги за конфликти, безбедност и управување во First Call Partners и неодамна ја напуштил државната служба во Велика Британија каде работел во Единицата за стабилизација и Одделот за внатрешен развој. Пред тоа, Хенри 10 години работел во организацијата „Побезбеден свет“, од кои 5 години на функцијата Извршен директор.

Хенри е искусен во работењето на постконфликтни прашања и прашања за градење мир на Западен Балкан.

Тој, исто така, има големо искуство во работење со Блискиот Исток, Африка и Јужна Азија. Докторската теза на Хенри ги истражувала врските меѓу градењето мир и контролата на малото и лесно оружје и опфаќа детално истражување за Западен Балкан.


EJIRIS SHOSHI


Г-ѓа Ејирис Шоши е главен оперативен директор на Фондацијата OTTO-ном, организација која е основана во Тирана и се ангажира за обновување на историските споменици во Албанија и регионот на Западен Балкан и пресоздавајќи ги како самостојни центри за уметност, култура и образование, исто така и како дестинации за културно наследство за туризам. Во оваа улога, Ејирис е одговорна за водење на сите активности ангажирани во обезбедување на модел на одржлив економски развој на урбаната трансформација што го поврзува регионалното наследство.

Пред да се приклучи на ОТТО-ном,  напорите и стручноста на организацијата на Ејирис се прошируваат повеќе од 15 години, каде што работела за неколку проекти финансирани од УСАИД, како што се; IFDC - Меѓународен центар за развој на ѓубрива, AAATA-помош на албанските земјоделски трговски здруженија, SBCA проектот / Chemonics International, Проект за храна за напредок / USDA, ABMC - Центар за асоцијација и бизнис менаџмент и AFADA - Асоцијација на дилери на албански ѓубрива во Албанија. Овие организации се вклучија во развој на здрав и одржлив агробизнисен сектор во Албанија. Ејирис ги поддржа бизнис-членовите и нивните Асоцијации со развој на производи, технолошки иновации, проширување на нови пазари, извоз во странство, маркетингшки планови и активности, како и олеснета обука и едукација за креирање политики и застапување базирани на A.C.E - advocacy, комуникација, и агендата за образование.

Во моментов, Ејирис продолжува да го поддржува и советува здружението ABMC и AFADA, како и нивните бизнис членови. Покрај тоа, Ајирис го советува менаџерскиот тим "Албански рај", туристичка компанија фокусирана на промовирање на албанскиот туризам, природата и историското наследство. Во текот на годините соработуваше и со различни проекти на ЕУ кои работат во Албанија, како што се GIZ, SIDA, SNV, Швајцарска фондација за култура итн. Еjирис е и член на Управниот одбор и маркетинг директор на ново-регистрираниот центар, "Организатори на локалните комитети во Тирана Маратон ", чија мисија е да се користат спортови за да се подигне свеста за цели со цел и намена да се бара учество на јавноста во тие причини.

Заедно со нејзината страст за добротворна работа, Ејирис ги негува останатите три страсти: музика, уметност и возење. Ејирис диплипирала на Високата школа за уметност во Тирана, а од 2005 година даде свој придонес во Друштвото на музичките асоцијации. Во 2015 година, Ејирис се приклучи на тимот Rally Albania, а од 2016 година е дел од Illyria Raid, првото теренско возење кое поминува низ 5 земји во неконкурентна трка.

Ејирис стекнала диплома по бизнис администрација и менаџмент на Економскиот факултет при Универзитетот во Елбасан.


HARIS PAŠOVIĆ


Пашовиќ е еден од водечките театарски режисери во Југоисточна Европа во последните три децении. Неговата претстава „Будењето на пролетта“ од Франк Ведекинд во Југословенското драмско позориште во Белград станала театарско обележје во некогашна Југославија.

Неговата претстава „Чекајќи ги Годо“ од Семујел Бекет била последна југословенска премиера што се одиграла вечерта пред започнувањето на распадот на Југославија.

За време на Опсадата на Сараево, Пашовиќ бил режисер на Меѓународниот театарски и филмски фестивал МЕСС Сараево и ги режирал претставите („Алкеста“ од Еврипид, „Во земјата на последни нешта“ од Пол Остер, „Свилени тапани“ – Но драма) и ја продуцирал „Чекајќи го Годо“, легендарна претстава режирана од Сузан Зонтаг.

По војната, тој режирал голем број претстави што биле претставени на меѓународниот фестивал во Единбург, на фестивалот во Авињон, Фестивалот на уметности во Сингапур, Фестивалот на национални уметности во Јужна Африка, Градот на културата во Обединетото Кралство, Фестивалот на театарот во Наполи, Италија и многу други.

Неговото уметничко дело „Сараевска црвена линија“, режирана за 20-годишнината од Опсадата на Сараево била на ударни вести во целиот свет. Пашовиќ е директор на Центарот Исток – Запад во Сараево. Тој, исто така, предава на универзитетите во Сараево (Босна и Херцеговина), Нови Сад (Србија) и Блед (Словенија). Исто така пишува и претстави и есеи и држи говори на конференции и настани. Пашовиќ повеќепати е наградуван за неговите претстави.


MARIJANA TOMA


Маријана Тома, историчар од Белград, Србија, е експерт за транзициска правда и справување со минатото. Помеѓу 2012 и 2016 година беше заменик извршен директор на ,,Центарот за хуманитарно право (HLC)”. Таа се приклучи кон HLC во 2003 година, каде што работи на документирање на воени злосторства, усна историја, присилни исчезнувања и транзициска правда.

Во текот на изминатите 16 години, таа е вклучена во бројни транзициски правни проекти во регионот и на меѓународно ниво. Таа беше координатор на работната група за изработка на мандатот за RECOM. Пред тоа, таа работеше како програмски координатор на Србија во ,,Impunity Watch” за промоција на одговорноста за злосторствата во земјите што изникнаа од насилното минато, како и за Меѓународната организација за миграциона мисија во Србија врз легалната миграција.

Исто така работела во Меѓународниот центар за транзициска правда во Кејптаун, Јужна Африка, за време на нејзините магистерски студии за транзициската правда. Маријана има B.A по Историја од Белградскиот универзитет и Магистратура по политички науки од Универзитетот во Кејптаун, Јужна Африка. Таа е алумни во програмата ICTJ и ,,Институт за правда и помирување во транзициската правда” - стипендија од 2005 во Кејп Таун, Јужна Африка и ,,Алијансата за историски дијалог и одговорност” - стипендија 2016 на Универзитетот ,,Колумбија” во Њујорк. Маријана пишува и предавања за транзициска правда во бројни регионални и меѓународни неформални и формални образовни програми.


MARIKA THEROS


Марика е виш соработник во Институтот за државна ефикасност, каде што советува за нивниот стратешки дијалог за "Државата на државата". Таа е исто така директор на Проектот за ангажирање во Авганистан спонзориран од Фондот Браќа Рокфелер.

Во текот на последните 15 години, таа дизајнираше голем број процеси за истражување и дијалог за клучните прашања поврзани со безбедноста, правдата и градењето на државата во Авганистан, Заливот, Либан, Европа и Балканот.

Таа претходно служеше како истражувач за глобална безбедност на лондонската школа за економија, каде што ја извршуваше својата програма во Авганистан и висок консултант за голем сопственик на градежен проект во Персискиот Залив за да подготви стратегија за миграција и реформа на работната сила.

Таа широко ги објавува прашањата поврзани со безбедноста, правдата и градењето на државата, дава придонес во стратешките осврти, вклучително и на состанокот на експертската група за јавни институции во ОН (2017) и стратешкиот преглед на нивната надворешна политика во 2016 година.

Завршува докторат по меѓународен развој на Лондонската школа за економија, а има магистрирано по меѓународни односи на Универзитетот ,,Колумбија”. Таа во моментов е член на одборот на ,,Центарот за хуманитарно право”- Србија и Балканскиот форум.


RADE RAJKOVCEVSKI


Раде Рајковчевски, (М), е доцент на Катедрата за полициски науки и Одделението за безбедносни науки и приватно обезбедување на Факултетот за безбедност во Скопје, Универзитет „Св. Климент Охридски“ – Битола.

Пред неговата академска кариера која започнала во 2006 година, неговото работно искуство било поврзано со работа во Армијата на Република Македонија (2002-2003), а има искуство и во областа на граѓанска заштита и безбедност во Северна Франција (2004-2005).

Бранел магистерски труд на тема Политика за национална безбедност и спречување конфликти (2010), а докторската дисертација му била на тема Соработка на европската полиција (2013). Тој е истражувач и експерт во проекти финансирани од ЕУ (ФП7, ECHO и Европа за граѓаните) и во неколку национални проекти.

Тој е автор на две книги и на повеќе од 30 статии. Негови главни области на истражување вклучуваат: полицијата, безбедносна политика, управување со кризи, цивилна заштита и меѓународна безбедносна соработка.


Донатори

The Balkan Forum is supported by RYCO. The content of this website is the sole responsibility of The Balkan Forum and does not necessarily present the views of RYCO