Ana Vuković, profesorica asistentica, Fakultet agrikulture, Sveučilište u Beogradu, Srbija

Studija čija je koautorica Ana pruža posebnu analizu klimatskih promjena, njihovog utjecaja koji se osmatra i budućnosti. Sadrži i prikupljene podatke koji koriste istu metodologiju i u koordinaciji su s metodologijom IPCC 5th izvješća procjene tako da možemo vidjeti što se događa u cijeloj regiji i koji su dijelovi senzitivniji i na što, kao i postaviti prioritete za cijeli Zapadni Balkan.

Imamo slične probleme kada je u pitanju utjecaj klimatskih promjena. Karakteristika cijele regije Zapadnog Balkana je povišena temperatura, više od globalnog prosjeka, tako da ćemo imati suha ljeta što će se proširiti i na sjeverne dijelove. Negativni utjecaji klimatskih promjena uključuju i promjene u agrikulturi, šumarstvu, hidrološkim kapacitetima, dostupnosti pitke vode, i sve ekstremnijim događajima.

Najbrža mjera adaptacije koja se može implementirati jest izgraditi rani sustav upozorenja. Razmjena stručnosti i suradnja, uključujući raznovrsnost sektora, vrlo je bitna.

Moramo urgentno povećati otpornost klimatskim promjenama. I moramo imati službenu dokumentaciju koja nadgleda proces i rad implementacije Pariskog dogovora.

Obvezno je uključiti obrazovanje o klimi kao dinamičnoj pojavi u obrazovni sustav.

Donors